© 2017 by Agatha

October 31, 2017

Please reload

Recent Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Featured Posts

Mijn ENE ding

October 31, 2017

'Bezig zijn met het belangrijkste is altijd het belangrijkste'

 

Uit:

'Eén ding, het verrassend simpele idee dat je leven zal veranderen'

Gary Keller

 

Ik wil met jullie mijn enthousiasme delen over een boek dat ik ontdekt heb via een Facebook vriendin (dank je wel, Greet) en dat ik op drie dagen tijd al twee keer heb verslonden. Dat is niet mijn gebruikelijke leesgedrag, en het kan tellen. Pas op, ik wil jullie dit boek niet aansmeren (ieder van ons kan op elk moment van zijn leven wel een bepaald boek gebruiken, en misschien is het voor jou op dit moment een ander boek), maar ik wil graag het aha!-moment met jullie delen dat mij dankzij dit boek is toegevallen. Gewoon omdat ik er zo ontzettend blij mee ben.

 

Even duiden.

(zonder teveel in detail te gaan; wie meer wil weten moet het boek maar lezen)

Het boek stelt dat ieder van ons op elk moment in zijn leven één ding heeft dat het belangrijkste is. Niet twee of drie dingen, maar één. Dat ene ding geeft visie aan je leven en richting aan je carrière. Je weet waar je heen wil en hoe je daar kunt geraken.

Dat ene ding kun je ontdekken door je keer op keer de focusvraag te stellen:

'Welk ene ding kan ik doen waardoor al het andere eenvoudiger of zelfs overbodig wordt?'

Je kunt de focusvraag op verschillende niveaus stellen, om je ene ding op verschillende niveaus te ontdekken: van het grote plaatje of je levensdoel, over de kleinere focus wat de belangrijkste deelaspecten van je leven betreft (je spirituele leven, gezondheid, gezin, vrienden, werk, financiën), tot het efficiënt plannen van je dagelijkse werk.

En het blijft niet bij een idee, want de focusvraag nodigt je ook uit tot actie: 'Welk ene ding kan ik DOEN...' Je maakt de oefening om jouw doel te vertalen in de concrete weg ernaartoe. Alles wat niet op die weg past, laat je voor later of voor wat het is.

De focusvraag zorgt ervoor dat je je richt op je belangrijkste taak (met je levensdoel in je achterhoofd) én helpt je de meest effectieve handeling te ontdekken om je doel te bereiken.

Begin vervolgens elke dag zo vroeg mogelijk aan je belangrijkste taak, zodat je je wilskracht, die dan nog fris is, optimaal kunt gebruiken... en hoppa! Gestaag maar zeker bereik je je doel!

 

En nu toegepast op mijn verhaal.

Ik dacht altijd dat mijn ene ding schrijven was.

Ik ben schrijfster en schrijfcoach, dus mijn ene ding moet wel schrijven zijn, toch?

 

Maar omdat ik een ijverige leerling ben, maakte ik de oefeningen van Keller vanaf het begin.

Dus eerst het grote plaatje: Wat is mijn levensdoel?

Of zoals Keller het formuleert:

Welk ene ding kan ik doen in mijn leven dat het meest voor mij en de rest van de wereld betekent en waardoor al het andere eenvoudiger of zelfs overbodig wordt?

Waarom sta ik op en blijf ik doorgaan?

Wat is het ene ding waar ik wil dat mijn leven om draait, meer dan om iets anders?

 

Ja, schrijven komt in de buurt, maar... er is nog iets groters, iets dat meer omvattender of belangrijker is dan schrijven...

Ik voelde dat ik het stilaan te pakken kreeg...

Geduldig liet ik het kwartje vallen... en, ja!

Dat is het!

 

MAGIE is mijn doel, het éne ding waar ik wil dat mijn leven om draait, meer dan om iets anders!

MAGIE!

Natuurlijk! Wat kan het anders zijn!

Ik maakte een vreugdedansje en voelde de magie knisperen.

Maar... wacht eens even...

Magie is helemaal niet concreet.

Magie is geen werkwoord.

Het is niet iets dat je kan DOEN. Of wel, Gary Keller?

 

(Toegegeven, ik ben niet de meest georganiseerde of gefocuste persoon. Ik ben een kunstenaar, een dromer, een hoogvlieger (hoog in de wolken). Ik kan niet zeggen dat het me niet lukt om mijn dromen vorm te geven, want... ik woon in Spanje, op een inspirerende stilteplek middenin de natuur, ik hoef niet uit werken, ik leef van wat ik schrijf en coach... Maar... het kan allemaal wel wat 'smoother', met minder chaos en financieel geworstel.

Dus...ik neem de uitdaging aan, Keller! Ik ga op zoek naar hoe ik mijn ene ding, MAGIE, kan vertalen in concrete stappen naar uitzonderlijk succes.)

 

Wat is magie eigenlijk? Wat betekent het voor mij?

 

Magie is...

...dat alles vanzelf stroomt, dat je lichaam reageert met kippenvel, endorfines en een boost aan blije energie

...dat je leven plots goddelijk voelt

… dat je plots voel dat er een samenhang is, ook al begrijp je die niet

...dat je weet dat wat je nu doet of dat wat nu gebeurt JUIST is...

… dat je weet dat dit niet gewoon spiritueel gelul is, maar een universeel basisprincipe

...de natuurlijke staat van zijn als we de stroom ervan niet blokkeren

 

Wat kan ik DOEN om magie te beleven?

 

Magie ervaar ik bij het schrijven (wanneer ik het juiste schrijf, niet één of andere vervelende opdracht), bij het coachen van de juiste mensen (om één of andere reden komen altijd precies de juiste mensen naar de retraites en is de magie altijd voelbaar), bij het lezen van de juiste boeken (zoals dit boek van Keller), als ik verliefd ben op de juiste persoon, bij gesprekken met de juiste mensen...

 

Aha!

Magie heeft dus iets te maken met 'juist'.

Precies het goede op het goede moment.

Maar...is dat dan niet altijd zo?

Overkomen ons niet altijd de juiste dingen op het juiste moment?

Ja... als we ontspannen zijn.

Daarom ervaar je meer magie als je gaat wandelen, onder de douche staat, op reis bent...

Magie en gespannen zijn gaan blijkbaar niet samen...

Maar goed, ik wijk af. (ik ben niet de meest gefocuste persoon, zei ik dat al?)

 

Mijn levensdoel is dus:

Magie... ontdekken, creëren, ervaren en delen met anderen door middel van schrijven, coachen en het delen van mijn paradijsje met de juiste mensen.

 

AHA!

Geweldig, hier kan ik iets mee!

Dit wordt al heel wat concreter.

 

Mijn belangrijkste taak voor nu is dit nog concreter te maken, te vertalen in concrete resultaten die me de weg wijzen en de concrete dingen die ik kan doen om die resultaten te bereiken.

Dat is wat ik de komende tijd ga doen.

 

Volgende keer geef ik je een inkijk in het verdere verloop van mijn proces, hoe ik mijn ENE ding vertaal in concrete resultaten en acties die daarheen leiden. Misschien inspireert het jou in jouw zoektocht naar jouw ENE ding.

 

Ik ben benieuwd naar jouw ENE ding.

Laat het mij gerust weten.

Veel succes ermee!

Aag

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Follow Us

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square